Over ons

EEN VISROKERIJ OP HET TWENTSE PLATTELAND

Een visrokerij is geen alledaags gezicht op het Twentse platteland. Toch hebben Gerben en Gerlinde uit Notter de stap gemaakt en mogen zij zich nu professioneel zalm- en palingrokers noemen. Met hun eigen Notterse paling en zalm rokerij timmeren zij aan de weg om deze delicatesse ook in Twente aan de man te brengen.

Hoe het begon

HET IDEE

Het idee voor een eigen rokerij is een jaar of veertien terug ontstaan. In een klein tonnetje tijdens een barbecue met familie en vrienden werd ook wat zalm gerookt. Gerben had letterlijk en figuurlijk meteen de smaak te pakken en daarmee was de basis gelegd voor wat nu de Notterse paling en zalm rokerij is. Het is nog steeds een hobby, maar die wordt nu op professionele wijze uitgevoerd.

Eigen rookkast

VOOR DE BESTE SMAAKSENSATIE

Inmiddels zijn het dan ook niet meer een paar visjes, maar wordt wekelijks flink wat kilo’s aan paling en zalm klaargemaakt voor verkoop. “De rookkast is naar eigen ontwerp, zelf gemaakt”, vertelt Gerben trots. Als hij de deur van de kast voorzichtig opent komt de typerende geur van verbrand beuken- en eikenhout met een flinke rookwolk vrij.

Tientallen goudbruine palingvissen worden zichtbaar. De warmte valt nog mee, de temperatuur schommelt tussen de zeventig en tachtig graden Celsius. “Dat is de ideale temperatuur om paling te roken. Ga je hoger, dan is het garingsproces te snel; niet lekker. Bovendien heb je ook nog eens de kans dat de hele lading in de fik vliegt. Het is een langzaam proces, je moet geduld hebben. Het geheel duurt ongeveer drie tot vier uur.” Gerben en Gerlinde stoken de kast elke vrijdag en zaterdag op om diverse vissoorten te gaan roken.

Mensen blij maken

Maak bijvoorbeeld een mooie fietstocht door de omgeving van het Reggedal en kom in Enter of Almelo een lekker visje halen

Daar waar paling- of zalmrokerijen in onder andere Urk en Volendam het straatbeeld sieren, zijn ze in Twente op één hand te tellen. Een unieke kans, meent Gerben. “We vinden het juist mooi om mensen uit de omgeving nu een gerookt visje aan te bieden; daar doen we het ook voor: mensen blij maken. Maak bijvoorbeeld een mooie fietstocht door de omgeving van het Reggedal en kom hier op zaterdagmiddag even aan om vis te halen.”